Nieuw poldergemaal Haarrijn

Opdrachtgever

Hoogheemraadschap ‘De Stichtse Rijnlanden’

Locatie

Maarssen

Categorie

Constructie

Over het project

Bij de wijk Maarssenbroek in Maarssen heeft aannemingsmaatschappij VOBI bv een nieuw poldergemaal gebouwd tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en “de Haarrijn” in opdracht van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Het Hoogheemraadschap had de behoefte aan een nieuw poldergemaal op een nieuwe locatie met meer pompcapaciteit om de waterstand voor het gebied tussen de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal en de hiermee verbonden Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn te reguleren. Tevens wilde men de “open verbinding” van de Haarrijn met het Amsterdam-Rijnkanaal afdichten zodat de achterliggende dijken verlaagd konden worden.

Het gemaal bestaat uit een ondergrondse kelder met instroomkanaal van ruim 20 x 10 m1 en een bovenbouw van 120m2. Hierin zijn twee visvriendelijke pompen geïnstalleerd welke het oppervlaktewater via een tweetal persbuizen via een duiker onder de bestaande sporen naar de nieuwe uitstroomconstructie verpompt in het Amsterdam-Rijnkanaal. Parallel aan de persleiding is een ondergrondse vispassage aangelegd, welke het mogelijk maakt om vissen tegenstrooms naar de Haarrijn te laten zwemmen.

De bovenbouw van het gemaal is opgezet doormiddel van een stalen skelet welke getrapt van klein naar groot verloopt en wordt gekenmerkt door het open te stellen deel, waarbij één van de getrapte constructiedelen over het kleinere voorliggende deel geschoven kan worden. De voor- en achterzijde zijn voorzien van verdieping hoge doorzichtige gevelpuien, die een “open karakter” aan het gemaal geven en waardoor je “door het gemaal” heen kan kijken.

Schaal Ingenieurs heeft de werkzaamheden op vakkundige wijze en naar volle tevredenheid van de opdrachtgever uitgevoerd. Het poldergemaal is de moeite waard om eens te bekijken.

Bijzonderheden project

Overige projecten

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress